Te weinig bestuursleden én een gebrek aan bouwers. De stichting achter de Gondelvaart in Warnsveld dreigde vorig jaar de stekker uit het evenement te trekken. Maar dat liet het dorp niet gebeuren. Het eerste weekend van september varen er toch weer verlichte gondels over de Berkel. Al sinds 1922 is het lichtfeest, met duizenden waxinelichtjes en kaarsen, een begrip in Warnsveld. Toch leek het er vorig jaar op dat het Sprookje van de Berkel ten onder zou gaan. “Het was allemaal een beetje ingekakt”, blikt Sandra Boogert terug bij Omroep Gelderland.

Bestuursleden van de Stichting Gondelvaart Warnsveld waren op leeftijd en gaven aan te willen stoppen. Ze deden vorig jaar een laatste wanhoopskreet voor nieuwe leden. “Stoppen werd toen heel serieus overwogen, en dat zou zo ontzettend jammer zijn geweest”, aldus Boogert. Samen met buurvrouw Elsitha Turnhout meldde ze zich aan om het bestuur te versterken. “Toen hebben we de schouders eronder gezet, met z’n allen.” Een ander groot probleem was het vinden van bouwers. “Mensen zijn allemaal druk, en dat maakt het wel lastiger.”

Waar er in het noorden en westen van ons land diverse gondelvaarten worden gehouden, is Warnsveld in de regio een uitzondering. In Bredevoort werd er ook met gondels gevaren, maar daar werd het evenement in 2010 vernieuwd. Bredevoort Schittert is nu een lichtjesspektakel door de straten, in plaats van door de gracht. Volgens Boogert zijn er in Warnsveld nu nieuwe mensen opgestaan waardoor het evenement in het dorp voorlopig blijft bestaan.”

Foto: Omroep Gelderland