Onder grote belangstelling is zaterdag Natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden officieel geopend. Bezoekers uit de wijde omtrek waren getuigen van de openingshandeling door de Achterhoekse weerman Gerrit Vossers.

Op een natuurbegraafplaats kunnen mensen een laatste rustplaats vinden in de natuur. Daarvoor kan men zelf een plek kiezen bij het zogenoemde Schapenmeer of juist in de beschutting van het bos. De graven zijn eeuwigdurend en worden dus niet geruimd. De natuur is leidend op de begraafplaats. Dat de behoefte aan een dergelijke begraafplaats groot is, bleek op de openingsdag. Honderden mensen namen de moeite om het 65 hectare grote gebied, waarvan 6,5 hectare bestemd is voor natuurbegraven, te bezoeken.

Tijdens de openingsdag werden bezoekers rondgeleid over het terrein en konden ze een kijkje nemen bij de boskapel waar een ceremonie in de openlucht gehouden kan worden. Bovendien konden belangstellenden een bezoek brengen aan de informatiemarkt met voorbeelden van natuurlijke uitvaart, kisten, manden, wades, urnen, rouwverwerking, uitvaartverzorgers en nog zoveel meer.

De opening van de Natuurbegraafplaats is enkele keren uitgesteld vanwege de corona pandemie. Op Schapenmeer zijn inmiddels 40 mensen begraven. Daarnaast hebben al vele mensen een plek gereserveerd voor de toekomst. Zowel de begraafplaats als het natuurgebied zijn dagelijks te bezoeken.

Foto: Arjan Gotink