Deze week verschijnt alweer de tiende editie van Um Zellem. In deze jubileumuitgave wordt ruim aandacht besteed aan de Achterhoekse Paardendagen, een evenement waarmee Zelhem in het verleden landelijke bekendheid trok.

Bas Andeweg heeft de hele historie uitgezocht en in kaart gebracht vanaf het prille begin in 1924, toen het begon als eenvoudig concours hippique. Na de oorlog groeiden de Achterhoekse Paardendagen uit tot een landelijk fenomeen, waar zelfs de Oranjes als deelnemers acte de présance gaven. Met name prins Bernhard en de jonge prinsessen Beatrix en Irene streden meerdere malen mee op hun paarden. In dit eerste artikel wordt de periode tot de jaren tachtig beschreven, in een tweede artikel in de volgende Um Zellem komt de eindfase aan bod, tot het faillissement in 2010.

De afgelopen twee jaar leek de wereld volledig in de ban van de coronapandemie. Het was overigens lang niet de eerste keer dat de mensheid werd getroffen door een ziekte die wereldwijd om zich heen greep. Jan en Gerdien Saalmink beschrijven hoe rond het midden van de vorige eeuw de gevreesde longziekte tuberculose om zich heen waarde en slachtoffers maakte in Zelhem en omgeving. Jan Saalmink behoorde zelf tot de ervaringsdeskundigen. Ook toen waren quarantaine, isolatie en hygiëne begrippen die voorbij kwamen. Tijdens hun onderzoek kwamen de Saalminks zelfs nog op het spoor van een origineel tbc-huisje.

In het dialectverhaal vertelt Gerbert Abbink over de bakkersfamilie Hukker, die in 1940 begonnen met ijsfabricage. Het ijs werd niet alleen in de eigen ijssalon verkocht, maar werd ook geleverd aan andere horecabedrijven in Doetinchem en Hengelo. Hukker had daarnaast een aantal ijscokarren, die op strategische locaties stonden geplaatst. Het Hukkerskeetje aan de Ruurloseweg was een begrip. Deze is later overgenomen door de bekende ijsfirma Siebelink uit Doetinchem.

Tot slot het verenigingsnieuws van Salehem en museum Smedekinck. Nu de coronapandemie op zijn retour lijkt en de regels weer worden versoepeld krijgen allerlei activiteiten gelukkig weer een kans en komt er weer leven in de brouwerij. De eerste activiteiten staan weer gepland en museum Smedekinck gooit haar deuren weer open.

Um Zellem is vanaf nu te koop bij de Read Shop en bij museum Smedekinck, beide in Zelhem.

Foto: Stichting Oud Zelhem