De prijs van tweedehands auto’s gaat door het dak. Dankzij een tekort aan chips, materialen en grondstoffen voor nieuwe auto’s, is de prijs van occasions fors gestegen, zo heeft Omroep Gelderland onderzocht. En als je dan zo veel geld uitgeeft aan een auto met al flink wat kilometers op de teller, waar moet je dan op letten? En welke merken zijn het geld echt waard?

Volgens gepensioneerd garagehouder Jan Kemp uit Keijenborg is de occasionmarkt een lastige. “Als je op internet zoekt, zie je veel auto’s die al rijklaar zijn, die kun je zo meenemen. Je koopt dan gewoon de auto zoals hij is, voor een lager bedrag. Dat moet je als particulier zonder verstand van auto’s eigenlijk niet willen. Je laat je verlokken door de prijs en daardoor neem je een groot risico.” Heb je weinig verstand van auto’s, kun je je dus het beste wenden tot een dealer. Maar ook dat is nog geen succesgarantie.

Een beetje autoverkoper zet zijn aanbod eerst goed in de wax voor hij een advertentie op internet plaatst “Op een foto ziet iedere auto er dus goed uit”, zegt Kemp. “In het zonnetje en vanuit een mooie hoek is hij altijd prachtig. Maar kijk je dan goed onder de auto, dan kun je soms op de straatstenen de druppels van het wassen nog zien liggen.” Alleen op foto’s afgaan is dus een no-go. “Je moet er naartoe. De auto in je opnemen en ieder krasje en elke beschadiging benoemen.”

© Foto: RTV Ideaal (archief)