Al 25 jaar is het rijksmonument de Antoniuskerk in Kranenburg het decor van het Heiligenbeeldenmuseum. In het museum staan enkele honderden beelden van heiligen uit het Christendom. Om de nog altijd groeiende collectie te kunnen huisvesten is er naast de kerk een opslagruimte gebouwd, waar de ruim 2500 beelden in worden opgeslagen.

“Maria’s, het Heilig Hart en de apostelen, aan iedere heilige zit een verhaal”, aldus bestuurslid Bart Overbeek. De hele collectie telt meer dan 2500 beelden, waarvan sommigen meer dan vijfhonderd kilo wegen. Om de standbeelden dichtbij huis te hebben, is er een opslagruimte naast de kerk gebouwd, die in september in gebruik wordt genomen. Volgens Overbeek was dat onder meer nodig omdat het makkelijker wordt om de beelden te onderhouden: “Wij worden allemaal ouder, nu moet je het overal ophalen.” Met de nieuwe ruimte hoopt het museum toekomstbestendig te blijven.

Het jubileumjaar staat in het teken van ‘vallen en opstaan’, iets wat volgens het bestuur goed bij het museum past. “Dit hebben wij gedaan vanwege het 25-jarig jubileum, het was niet altijd makkelijk”, aldus Overbeek over de keuze voor het thema. “Soms ging het goed, dan werd het weer wat minder. Toch hebben wij altijd het hoofd boven water gehouden.” De collectie breidt zich door donaties vanuit het hele land nog altijd uit, zegt Overbeek: “De beelden worden vaak door families geschonken, men wil ze natuurlijk niet via het vuilnis opruimen.” Het bestuur wordt nog altijd vaak getipt met locaties van beelden die goed in de collectie passen.

De ruim 75 vrijwilligers hopen nog jaren door te kunnen gaan en zelfs nog te groeien met het museum. “Wij streven naar tienduizend bezoekers, wij zitten nu op zes- à zevenduizend”, aldus Overbeek. “Daar doen wij gewoon ons best voor. Het is geen aflopend geheel.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal