Het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg is de winnaar van de monumentenprijs 2023 van de gemeente Bronckhorst. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 250 euro en een pentekening van het object. De officiële uitreiking van de monumentenprijs is tijdens de aftrap van de Open Monumentendagen in september. Deze vindt dit jaar plaats op woensdag 6 september in de Remigiuskerk in Hengelo Gelderland.

Het Heiligenbeeldenmuseum is gevestigd in de monumentale kerk in Kranenburg, een ontwerp van architect van Pierre Cuypers. Het museum had meer opslag/-depotruimte nodig om de unieke heiligenbeelden op een verantwoorde manier te kunnen bewaren. Voor de noodzakelijke uitbreiding van de kerk hiervoor, werd een zorgvuldig plan ontwikkeld. De eigentijds ontworpen aanbouw van de kerk is een duidelijke toevoeging geworden aan dit rijksmonument. Tegelijkertijd is een duurzaamheidsslag gemaakt. Het nieuwe dak van de aanbouw krijgt zonnepanelen: een mooie tegemoetkoming aan de grote energievraag van deze voor het publiek toegankelijke kerk.  

Naast het museum in Kranenburg waren er nog twee andere projecten genomineerd voor de prijs. De restauratie van de uitwateringssluis Bedelbrug te Steenderen (nabij J.F. Oltmansstraat 24) door het Waterschap Rijn en IJssel en de herbestemming van de Grote Schure in Hummelo tot een eigentijdse woning. Op voordracht van een vakjury, bestaande uit leden van de commissie Welstand en Monumenten, wezen b en w het Heiligenbeelden-museum aan als winnaar van de prijs.

© Foto: Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg