©️ Foto: REGIO8

Knollendarp, zoals Hengelo heet tijdens carnaval, maakt zich op voor de grootste editie van het feest ooit. Het dorpshart rond de kerk lijkt door afzettingen van bouwhekken, grote lichtmasten en carnavalsversieringen meer op een klein festivalterrein.

“Het is echt gaaf, als je hier aankomt is het net een kleine Zwarte Cross waar je binnenstapt”, laat Rowan Stapelbroek van de Hengelose carnavalsvereniging De Peardeknuppels weten. “Het is fantastisch!” Waar andere plaatsen decennia oude tradities hebben met pronkzittingen, grote optochten en buutreednen, draait het in Hengelo vooral om het feest tijdens het carnavalsweekend.

“Ik weet zelf niet anders dan dat dit feest in Hengelo is, ik ga hier elk jaar weer heen”, laat de kersverse prins Jordi Kornegoor weten. “Het is een heel mooi feest, het hele dorp is hier.” Daarnaast laat Stapelbroek weten dat ze geen originele carnavalsvereniging zijn. “Wij lopen niet echt in kostuums en doen niet echt mee met die tradities”, laat Stapelbroek weten. “Wij lopen ook gewoon verkleed als witte haai of bruine beer.”

De organisatie van het feest wordt gedaan door een kleine kern vrijwilligers. “Wij werken met zijn allen echt dag en nacht, de één is goed in promotie online, de ander is weer beter met z’n handen”, licht Stapelbroek toe. Verder zegt prins Jordi Kornegoor: “Voor een klein dorp is het best een behoorlijk feest, ik denk niet dat iedereen dat in de gaten heeft.”

Om de mede-carnavalsvierder een kijkje achter de schermen te geven en te laten zien wat er allemaal voorafgaat aan het feest, werd er door de Raad van Elf een Peardeknuppel Podcast in het leven geroepen. “Van alles komt aan bod, van de muziek en leuke anekdotes tot aan wat er allemaal aan carnaval voorafgaat”, laat Stapelbroek weten. Een bijzondere gast tijdens het carnaval in Knollendarp is volgens de organisatie waarnemend burgemeester Marja van der Tas. Zo licht Stapelbroek toe: “Ze heeft beloofd een geel jasje aan te doen, Peardeknuppel geel!”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8