Op 19, 21 en 23 maart 1945 werd Doetinchem zwaar gebombardeerd. Bijna het hele centrum van de stad werd weggevaagd en er vielen naar schatting 140 doden. Ook dit jaar luiden de Van Wouklok en de kerkklokken om de bombardementen te herdenken. De klokken luiden op 19 maart om 08.40 uur, 21 maart om 16.55 uur en op 23 maart om 17.30 uur. Dit zijn de momenten waarop de stad werd gebombardeerd.

Op maandag 21 maart is er om 17.00 uur een herdenking in de Catharinakerk. De herdenking is open voor iedereen. Stadsbeiaardier Roel Smit speelt vanaf 16.40 uur op het carillon. Tussen 16.55 en 16.58 uur worden de Van Wouklok en de klokken in de Catharinatoren geluid. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zingen het Taizé-ensemble en Elske te Lindert. Burgemeester Mark Boumans geeft een toespraak, en er is ruimte voor gedichten en beelden van Doetinchem voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Esther Ruesen, directeur van Stadsmuseum Doetinchem, verzorgt de presentatie. Zij gaat ook in gesprek met leerlingen van het Rietveld Lyceum.

De toren van de Catharinakerk is verwoest tijdens de bombardementen in Tweede Wereldoorlog. Gedurende de herdenking van de bombardementen is de nieuw opgebouwde kerktoren blauw/geel verlicht om alle inwoners in Oekraïne te steunen.

Foto: Gemeente Doetinchem