Het is een bijzondere traditie in Vorden die in ieder geval al sinds 1940 bestaat. Verliefde stelletjes maken een wandeling door het Knopenlaantje en leggen een knoopje in een van de jonge beukentwijgen langs het wandelpad. De verstrengelde takken worden in het Achterhoekse dorp gezien als symbool voor de liefde. Hoe de traditie is ontstaan is niet bekend, maar de vele knoopjes vertellen dat de Vordense traditie nog altijd springlevend is. Dit meldt Omroep Gelderland

In de beukentwijgen zijn honderden knopen te vinden. Sommige knopen zijn al zo oud dat ze wellicht inmiddels, net als de mensen die de knopen destijds hebben gelegd, stijf en stram zijn geworden. Veel van de stokoude knopen zijn in 1976 verdwenen toen veel beuken een periode van extreme droogte niet overleefden, vertelt boswachter Hoitink van Geldersch Landschap en Kasteelen’ aan Omroep Gelderland.

vandaag is het Valentijnsdag en dan is een bezoek aan het Knopenlaantje in Vorden een romantisch en waarschijnlijk goedkoper alternatief voor een bos rode rozen. De bomen hebben niet te lijden van de knoopjes, vertelt Hoitink. Dit in tegenstelling tot het krassen van initialen in boomstammen. Dat kan de sapstroom van de boom beschadigen en de boom vatbaarder maken voor parasieten. Het Knopenlaantje ligt vlak bij kasteel Vorden, op steenworp afstand van het middelpunt van het Pieterpad. In de tijd dat er op het kasteel nog huwelijken werden gesloten, was het laantje een populaire plek voor de kersverse bruidsparen om voor het oog van de fotocamera samen een knoop te leggen om de liefde te bezegelen.

Foto: Omroep Gelderland