In de Achterhoek zijn sinds kort 650 zwarte bakken met ruim tweehonderdduizend tulpen te vinden. De bloemen zouden in eerste instantie naar Rusland gaan maar vanwege de oorlog met Oekraïne ging dat niet meer door.

“Wij zeiden tegen de tulpenkweker: ‘die tulpenbollen gaan niet naar Rusland'”, aldus Hans Kuijper, directeur van Exclusive Flowers Europe. “Die schenken wij aan de bevolking van de Liemers en de Achterhoek, het is gewoon mooi om exclusieve tulpenbollen zo een plekje te geven.” Voor het klaarmaken van de plantenbakken is de hulp ingeschakeld van Oekraïense vluchtelingen en basisschoolkinderen. Initiatiefnemer Kuijper is blij dat hij de Achterhoek op deze manier kan opfleuren: “Het is heel mooi om dit soort projecten te organiseren waarbij je organisaties, met name de ziekenhuizen en verpleeghuizen, een hart onder de riem kan steken.”

De initiatiefnemers werken nauw samen met enkele Achterhoekse gemeenten, zo zijn er in Bronckhorst bij alle plaatsnamenborden tulpen geplaatst. “Die gemeente komt gigantisch mooi in de bloemetjes te staan”, aldus Kuijper. “Terwijl andere gemeentes een wat ander beleid hebben. Die hebben intern niet alles op elkaar afgestemd.” Hij vertelt dat sommige gemeente de bakken weer ophalen, omdat zij geen vergunning zou hebben verleend. Kuijper baalt dat zijn tulpen niet in alle gemeenten te bewonderen zijn. “Ik vind het jammer voor de bevolking, dat hoor je ook van de reacties van de mensen langs de tulpenroute.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal