Afgelopen zomer is Buha samen met de kinderraad van de gemeente Doetinchem een nieuw project gestart, de ‘Zwerfafval Challenge’. De groepen 8 van OBS de Huet, IKC ’t Noorderlicht, OBS de Plattenburg, Vrijeschool de Kleine Prins en IKC de Zonneboom deden mee aan deze challenge. De challenge was een wedstrijd waarbij de klassen zoveel mogelijk zwerfafval gingen verzamelen en opruimen. IKC de Zonneboom ruimde het meeste zwerfafval op en was daarmee de winnaar.

Naast de wedstrijd kregen de leerlingen gastlessen van afvalcoaches van Buha over zwerfafval en het sorteren van afval. Vervolgens gingen de klassen vijf weken lang zwerfafval opruimen in de buurt van hun school. Na die tijd kwamen de afvalcoaches met een vuilniswagen naar de vijf basisscholen om het afval op te halen. In totaal werden 123 zakken zwerfafval opgeruimd door de 5 scholen. Als je deze zakken op elkaar zou stapelen, is de stapel zo hoog als de toren van de Catharinakerk. Doetinchem is hierdoor zeker een stuk schoner geworden. Groep 8 van IKC de Zonneboom is met 40 zakken de winnaar geworden van de Zwerfafval Challenge. De klas won hierbij een spiksplinternieuw speeltoestel.

De kinderraad van de gemeente Doetinchem praat over allerlei onderwerpen en kiest vervolgens één onderwerp uit dat zij belangrijk vinden. Dat onderwerp wordt in dat jaar extra uitgelicht door de kinderraad. Het thema voor de kinderraad 2021-2022 was zwerfafval. De kinderraad ging, afgelopen zomer, op bezoek bij Buha, ruimde zelf zwerfafval op en bedacht samen met Buha de Zwerfafval Challenge. De kinderraad zocht hierbij ook de prijs uit voor de winnende school.

© Foto: Buha