Een piratenzender in de Achterhoek kan sinds maandagochtend niet meer uitzenden. Alle spullen van Handgas FM zijn in beslag genomen, waaronder een peperdure mast van 25.000 euro. En dat een paar dagen voordat de zender een groot festival organiseert. “Wij doen geen vlieg kwaad”, zegt mede-eigenaar Victor tegen Omroep Gelderland.

Het team van Handgas FM heeft afgelopen voorjaar geïnvesteerd in een gigantische mast, gebouwd van een oude bouwkraan. Die staat sinds kort op een erf in Toldijk, ter voorbereiding van het festival van komend weekend. Het idee was om komend weekend alle festiviteiten in bijna het hele land uit te zenden. Maar toen stonden de politie en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) ineens op de stoep. De RDI houdt in Nederland onder meer toezicht op illegale radiozenders. “De RDI had de mast gezien. Dan mag de officier van justitie bepalen dat de hele mast wordt weggehaald. Ze hebben alles meegenomen, ook de zender van 6000 à 7000 euro.”

Dat ging overigens niet met een hoop bombarie, zwaailichten en handboeien. “We hebben gewoon een kopje koffie met de politieagenten gedronken. Ze doen hun werk en kunnen er niks aan doen. We hebben gevraagd of ze niet alleen de zender of de antennes kunnen meenemen en de mast kunnen laten staan. Want voor het vervoeren van die mast heb je echt meerdere vrachtwagens nodig. Maar de officier van justitie was onverbiddelijk en wilde alles in beslag laten nemen”, legt Victor* uit. “Normaal gesproken betaal je een kleine boete en dat is het dan. Maar het lijkt een beetje alsof ze alle piraten in de Achterhoek willen waarschuwen.”

© Foto: Handgas FM