In de uitzending van Achterhoek Totaal over de politiek in Lochem van woensdagavond stond de inspraak van bewoners centraal.

De eerste gast, Aad van der Waart van Belangenvereniging Zwiep, vertelde over de manier waarop de bewoners van Zwiep samenwerken om hun kern leefbaar te houden. In kleine commissies werken ze aan verschillende onderwerpen, zoals verkeer en groenvoorziening. Jaarlijks is er een poetsdag waarin een deel van de bewoners samenwerkt om Zwiep op te ruimen. Grotere thema’s bespreekt het bestuur met de Gemeente Lochem, waarmee een goede relatie wordt onderhouden. Op de planning staat een bijdrage aan het onderhoud van de beeldbepalende molen in Zwiep. Als bewoners van Zwiep eigen initiatieven hebben, probeert de Belangenvereniging Zwiep daarover in gesprek te gaan en te helpen.

Fractievoorzitter Jos Israel van de PVDA hield daarna een pleidooi voor de terugkeer van de menselijke maat in de discussie over de vluchtelingenproblematiek in de Gemeente Lochem. Naar zijn idee houden het College van Burgemeester en Wethouders en de meeste andere partijen onvoldoende rekening met de impact van oplossingen op bewoners én vluchtelingen. “Er wordt gewerkt vanuit spreadsheets”. Een zorgvuldige voorbereiding met inspraak van belangengroepen en aanwending van een deel van de gemeentelijke financiële reserves zijn volgens Israel de juiste aanpak voor een menselijke oplossing.

De uitzending is na te luisteren via uitzending gemist.

© Foto: RTV Ideaal / Koos Zijp