Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Doetinchem steunt het idee om een proef van twee jaar te starten met cameratoezicht in de binnenstad. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering, waarin het onderwerp opnieuw op de agenda stond. Hoewel veel raadsleden het een goed plan vinden, zal burgemeester Mark Boumans pas later dit jaar een definitieve beslissing nemen.

De discussie over cameratoezicht in de binnenstad van Doetinchem leeft al een aantal jaren en ontstond in het najaar van 2019 na een massale vechtpartij middenin het centrum. Uitgaanspubliek ging met elkaar op de vuist, maar ook met de politie die vanuit de hele regio was opgetrommeld om de rust in het centrum van Doetinchem te herstellen.

Nadat er vorig jaar opnieuw verschillende incidenten waren in de binnenstad, waar met name jongeren bij waren betrokken, laaide de discussie weer op. De gemeenteraad, die flink verdeeld was over het inzetten van cameratoezicht, vroeg de burgemeester de situatie opnieuw te bekijken en de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

“De winkeliers, de horeca, de politie en inwoners zijn voor cameratoezicht”, zegt Jeroen Berends van het CDA tegen Omroep Gelderland. “Dit is nu de derde of vierde keer dat we het in de gemeenteraad erover hebben. Laten we er nu eens echt werk van gaan maken.” Ook voor partijen als Gemeentebelangen, Lokaal Belang en de Partij voor Lokaal Maatwerk (PvLM) kan het niet snel genoeg gaan.

© Foto: