Bij Jumbo Hollak in Zelhem wordt flink gestolen. Het gaat niet alleen diefstal via de zelfscan, wat landelijk veel in het nieuws is, maar ook via de normale kassa. De afgelopen jaren is dit enorm toegenomen. Bouke Hollak van de Jumbo in Zelhem heeft er bijna dagelijks mee te maken en soms wel meerdere keren per dag.

”Natuurlijk kan je een deel van dit gedrag herleiden naar de inflatie waar iedereen last van heeft maar als je twee T-Bone steaks van in totaal 45 euro gaat stelen dan heeft dit niets met eerste levensbehoeftes te maken” aldus Bouke Hollak. Bij Jumbo Hollak gaan ze daarom diverse maatregelen treffen die moeten helpen diefstal te verminderen. ”Bij diefstal waren het vroeger vooral buitenstaanders die op rooftocht waren. Tegenwoordig zijn het helaas gewoon klanten die wij persoonlijk kennen en die je dan weer tegenkomt in het sociale leven. Dat is voor medewerkers natuurlijk niet leuk om mee te maken.”

Vanaf heden worden er een aantal controlepunten ingezet die veelal in stedelijke supermarkten worden gebruikt. Zo worden klanten bij de kassa’s gevraagd om de tassen die ze bij zich hebben te laten zien en te bekijken of ze leeg zijn. Inmiddels heeft de Jumbo in Zelhem zo al een aantal mensen aangehouden die op deze manier stelen en ook heeft de supermarkt meerdere klanten in het vizier. Daarnaast wordt er na het afrekenen bij de zelfscan kassa gecontroleerd. Hollak geeft aan dat de kassaboncontrole steekproefsgewijs wordt ingezet tenzij ze echt iemand verdacht gedrag zien vertonen.

Mocht je toch denken spullen mee te willen nemen en je wordt betrapt? Dan zijn de kosten van de meegenomen spullen niet de enige. Bovenop dat bedrag komt er ook nog een boete van 181 euro en wordt er aangifte gedaan bij de politie.

© Foto: RTV Ideaal