Bij het repaircafé in Hengelo willen ze tijdens de feestdagen ervoor zorgen dat alle kinderen in de omgeving kunnen spelen met hun favoriete speelgoed, dit doen ze door kapotte producten van een nieuw leven te voorzien. De vrijwilligers van ‘het café’ hopen niet alleen het speelgoed voor de kinderen te repareren maar ook een boodschap mee te geven aan de ouders.

“Het is ook een stukje bewustwording, mensen moeten denken: ‘we hoeven dit nog niet weg te gooien’”, aldus vrijwilliger Jakob Strating. “Koop speelgoed dat gerepareerd kan worden en laat ons er in elk geval naar kijken”, voegt vrijwilliger Frida Meints toe. Tijdens de speciale dagen in de feestmaand december was er veel aanloop in het repaircafé aan de Kerkstraat in Hengelo. “Wij hebben hier een stuk of acht kinderen gehad, en alles van ze is gerepareerd”, aldus Meints. “Dat is toch helemaal geweldig!”

Zo kwam ook Femmy Nijman naar het repaircafé omdat haar knuffelbeertje stuk was. Later kwam ze ook met een lamineerapparaat binnen. “Wij waren op school bezig met een opdracht, toen sloeg het lamineerapparaat ineens af”, aldus een van de jonge bezoekers. Meints vindt de betrokkenheid van de kinderen prachtig om te zien: “Ze staan met hun neus boven op de reparaties, ze willen precies volgen wat er gebeurt.”

Volgens het repaircafé kunnen zij op een reguliere dag ongeveer 70% van alle spullen die binnenkomen repareren, dit lag tijdens de speelgoed-dag een stuk hoger. Dit zagen ook de vele opa’s en oma’s die met hun kleinkinderen binnen kwamen. “Na 24 uur kan er weer met de auto gespeeld worden. Maar er zal wel weer iets afbreken, want mijn kleinzoon is nogal lomp”, zegt een van de aanwezige grootvaders lachend.

De vrijwilligers merken dat eenzaamheid een steeds grotere rol speelt in de samenleving. Voor zowel de bezoekers als de reparateurs is het repaircafé een belangrijk onderdeel in het onderhouden van sociaal contact. “Mensen komen ook echt voor een praatje en een kopje koffie”, aldus Strating. “Wij proberen ook echt die sociale kant in te vullen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8