De Kieswijzer zorgt voor zeer ongewenste beïnvloeding van de lokale verkiezingen in Winterswijk, zo schrijft RTV Slingeland. De Kieswijzer claimt dat deze ‘stemhulp’ het meest wordt geraadpleegd in Nederland. In de Kieswijzer (gemaakt door het bedrijf Citisens en actief gepromoot door verschillende DPG Media) zijn de standpunten van de lokale partijen Morgen en de blanco Lijst Heming niet opgenomen. Door deze keuze veroorzaakt de Kieswijzer een ongelijk speelveld, waardoor het de uitslag van de verkiezingen voor de Winterswijkse gemeenteraad beïnvloedt. Morgen eist daarom dat de Kieswijzer onmiddellijk offline wordt gezet voor de gemeente.

“Wij hebben onze partij keurig op tijd opgericht en aangemeld en ons partijprogramma was ruim op tijd klaar, maar wij zijn op geen enkele wijze benaderd door Citisens” aldus lijsttrekker André van Nijkerken. Het bedrijf ProDemos, die een andere keuzehulp (Stemwijzer) voor kiezers online heeft staan, heeft Morgen en ook de blanco Lijst Heming wel keurig bevraagd en opgenomen in de Stemwijzer. Het organiserende bedrijf Citisens is door Morgen geïnformeerd en weet van het bestaan van Morgen en van de lijst Heming, maar heeft verder geen enkele moeite gedaan om de standpunten van beide partijen op te nemen in de Kieswijzer. Mensen die gebruik maken van de Kieswijzer krijgen daardoor geen beeld van twee van de acht partijen die meedoen aan de verkiezingen in Winterswijk.

Morgen heeft zich vervolgens gewend tot de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord. Hij heeft zijn zorgen overgebracht aan DPG Media, maar ook daarop is geen reactie gekomen waaruit blijkt dat de Kieswijzer op zeer korte termijn zal worden aangepast.” Morgen gaat daarom bij de Kiesraad melding maken van ongeregeldheden in de aanloop naar de lokale verkiezingen in Winterswijk.