Steeds meer gezinnen hebben moeite om deze maanden door te komen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur geeft bij Omroep Gelderland aan dat ouders het eerst bezuinigen op de sport of muziekles van hun kinderen. Dat ziet voorzitter Iwan Schoppema van Voetbal Vereniging Doetinchem ook. “We merken het zeker bij onze vereniging. De wijk waarin onze club zich bevindt, is niet rijk. Er zijn veel gezinnen die een minimuminkomen hebben. Deze gezinnen bezuinigen als eerste op sportactiviteiten.”

Volgens Schoppema komen deze problemen aan het licht, doordat betalingen uitblijven. “We moeten steeds meer incasso’s van contributies uitvoeren. We proberen altijd in gesprek te gaan met de ouders en we bieden ze aan om in termijnen te betalen.” Ger Melissen, voorzitter Vrijwilligers, Sport en Vrije tijd in de Sociale Raad, maakt zich grote zorgen om de situatie en onderstreept dat VV Doetinchem niet de enige is waarbij deze problematiek te zien is.

Het feit dat het aantal gezinnen in nood toeneemt komt volgens Shahnaz Saleky, oprichter en coördinator van het platform Armoede-Nood, doordat de groep breder wordt. Shahnaz hoort ook waarom deze groep het extra lastig heeft: “Aangezien de meeste voorzieningen alleen beschikbaar zijn voor gezinnen met een inkomen tot netto 120 procent van de bijstandsnorm, valt deze groep tussen wal en schip.”

Foto: Omroep Gelderland