Meer dan honderd mensen kwamen maandagavond voorafgaand aan de politieke avond naar het gemeentehuis om te demonstreren voor beter klimaatbeleid. ‘Geen excuses meer in de raad, zet het klimaat nú hoog op de kaart’ was een van de vele leuzen die er te zien waren. De actie was georganiseerd door LochemGroen! maar ook GroenLinks, PvdA en PvdD deden mee.

We zijn misschien een kleine gemeente als het gaat om inwoners, maar we hebben veel grondoppervlak en veel vee in potdichte stallen. We kunnen blijven praten over een bestemmingsplannetje hier en daar. Maar ons allerbelangrijkste bestemmingsplan is onze aarde” aldus fractievoorzitter Calle Janssen van LochemGroen!. Teveel dieren was echter slechts een onderdeel van de oproep. Energieneutraliteit en CO2 opslag in de vorm van bomen en hout waren de andere twee ‘eisen’.

De burgemeester bedankte de mensen voor hun aanwezigheid en stelde vast dat het mooi is dat het mogelijk is om zo van je te laten horen. De burgemeester kreeg ook een poster met drie oproepen en tien punten die een rol zouden moeten spelen bij nieuw beleid.

© Foto: Tjitske Ypma