Voormalig dorpscafé Kraantje Lek in Olburgen is de winnaar geworden van de monumentenprijs 2021 van de gemeente Bronckhorst. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 250 euro en een bijzondere pentekening van het pand.

De nieuwe eigenaren hebben van het vroegere café met enorme toewijding en enthousiasme een woonhuis gemaakt. Ze handelden daarbij vanuit de geschiedenis (verhalen) van het object. Bij de restauratie is zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal behouden gebleven en indien noodzakelijk werd dit aangevuld met passende (historische) bouwmaterialen. De wijze waarop de eigenaren met dit complex omgaan kan gezien worden als zeer waardevol en inspirerend voorbeeld voor anderen.

De gemeente reikt jaarlijks de Monumentenprijs uit aan een initiatiefnemer die met veel passie en enthousiasme de restauratie of verbouwing van een karakteristiek pand ter hand hebben genomen. ”We willen hiermee onze waardering uitspreken aan inwoners die met smaakvolle restauraties een bijdrage leveren aan het verfraaien van hun omgeving en die van Bronckhorst” aldus Bronckhorst.