Verstopt in de bossen bij Hummelo staan meer dan dertig bijzondere objecten. Landgoed Enghuizen is de komende twee maanden voor de 23e keer het decor van de Kunstwandelroute. Liefhebbers kunnen dit jaar 33 bijzondere kunstwerken zien tijdens de vier kilometer lange wandelroute.
“Een heleboel kunstenaars hebben hier aan meegewerkt, sommigen werken samen, soms werken ze alleen”, zegt organisator Frank van der Ploeg. “Wij hebben ook een kunstwerk staan die is gemaakt door mensen met een niet aangeboren hersenafwijking, dat is best bijzonder.” De organisatie is de graaf , de beheerder van landgoed Enghuizen, erg dankbaar dat hij al een kwart eeuw zijn grond beschikbaar stelt.
Wat de locatie zo geschikt maakt? “De afwisseling, de paden zijn mooi. Ook heb je hier twee beekjes door het landgoed lopen met een hoop bruggetjes, die lenen zich uitstekend voor bepaalde dingen”, zegt Van der Ploeg. “Het is kunst en natuur samen.” Kunstenaar Erik Nieuwenkamp sluit zich daar bij aan: “Het is een mooie wandelroute, ook zonder kunst. De kunst maakt het extra aantrekkelijk.”
Een van de kunstwerken die op het landgoed staat, is van Nieuwenkamp. Hij haalde voor zijn werk inspiratie uit de zogeheten Engelse ‘Follies’. Dit zijn gebouwen die vooral mooi moeten zijn, maar eigenlijk nergens toe dienen. “Ik heb iets gemaakt waar je in kunt, het moet iets zijn wat vragen oproept”, licht Nieuwenkamp toe. “Ik heb een techniek gebruikt waarbij ritme en golvende lijnen belangrijk zijn. “
Duurzaamheid is voor kunstenaar Rob Chevallier een belangrijk thema. Tijdens de Kunstwandelroute wil Chevallier met ‘The Key To Our Future Existence’ acht thema’s zien, die de sleutel vormen naar een groene en gezonde toekomst. “Het is een beetje een ambitieuze titel, maar daar gaat het eigenlijk ook over”, zegt Chevallier. “Mijn werk gaat vaak over klimaatverandering en natuurbehoud. Dat speelt in heel Nederland, het is een ideaal thema om een kunstwerk over te maken.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8