Het vierde deel van de detectivereeks van schrijver Kevin de Haan ‘De Vlucht van de Manege’ speelt zich grotendeels af in Hummelo en Laag-Keppel. Naast locaties als de Zwarte Kolk en De Gouden Karper in Hummelo, haalt de auteur ook inspiratie uit het soms wederzijds onbegrip tussen mensen uit het Westen en het platteland.

“Als voorbeeld ervaart een personage overlast van de naburige manege, terwijl ze nu juist voor haar rust vanuit Amsterdam in de Achterhoek een camping begonnen was”, schets Noortje Henrichs, de schrijfster achter pseudoniem Kevin de Haan. “Ik vind de Achterhoek het beste bij het genre passen dat ik schrijf, verhalen die middels een logische puzzel naar een dader toe werken”, aldus Henrichs. “Die verhalen maken veel gebruik van sfeerelementen en ik denk dat de Achterhoek in Nederland de beste regio is om die tot leven te laten komen. De Achterhoek is een gebied van oude verhalen, die zijn daar zo prominent aanwezig. Bijvoorbeeld de oude volksverhalen van de Witte Wieven, Smoks Hanne en Mechteld ten Ham.”

In de eerder verschenen boeken komen veel bekende locaties in de Achterhoek naar voren zoals Huis Landfort in Megchelen, Gouden Handen in ‘s-Heerenberg en Kasteel de Cloese in Lochem. Henrichs denkt dat het gebruiken van de originele locaties in haar verhalen helpt om binding met het verhaal te creëren. “Iedereen vind het immers leuk om plekken waar hij of zij vaak komt in een boek verwerkt te zien.” Ook verwerkt Henrichs gebeurtenissen zoals de cyberaanval op de gemeente Lochem en de ondermijnende criminaliteit in haar boeken.

Noortje Henrichs kwam vroeger vaak in de Achterhoek. De moeder van Henrichs is afkomstig uit Gendringen en dat zorgde voor vele familiebezoeken in de regio: “Elke keer als wij op bezoek gingen dan zag je dingen die bij een fantasie van de kind aanspreekt, zoals alle landhuizen.” Voor het vijfde deel van de serie denkt Henrichs aan de omgeving van Winterswijk. Hoeveel boeken er nog volgen in de reeks weet ze niet maar wel is er volgens de schrijfster nog genoeg inspiratie uit de regio te halen: “De Achterhoek is sowieso een bron waar schrijvers nog eeuwen uit kunnen putten, maar ik zelf denk dat dit verhaal rond boek zes of zeven afgelopen is.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: Noortje Henrichs