Natuurrijk landgoed ’t Klooster, tussen Hengelo en Zelhem, moet leefbaar blijven. Dat vinden drie belanghebbenden: de boeren, een drinkwaterbedrijf en de provincie. Ondanks dat het gebied het door droogte erg moeilijk heeft, laat een oplossing nog op zich wachten. Toch sloegen de partijen de handen ineen en zoeken naar een gedeelde toekomstvisie voor 2050.

Gebieden die vroeger nat waren, moeten nu weer veel natter worden. Zo kan er volgens landschap- en waterontwerper Johan de Putter weer volop op de vruchtbare gronden geboerd worden. Daarnaast moet het watersysteem flink op de schop. Er moeten nieuwe watergangen komen en er moet veel meer water vanuit de Veengoot geïnfiltreerd worden in het gebied. Dat moet ervoor zorgen dat er in de wintermaanden veel meer water in het gebied blijft.

De kloosterboeren die in 2018 aan de bel trokken omdat ze ontzettend veel last hebben van de droogte geloven er nog niet zo in. “Als er geen alternatieve winning gevonden kan worden, wat dan?”, benadrukt melkveehouder René Hobelman in een verklaring aan Omroep Gelderland. “Als we het gebied gaan vernatten dan hebben we straks geen treindienst van Winterswijk naar Zutphen, maar een veerdienst” aldus Hobelman.

In december is er een bestuurlijk overleg over de toekomstvisie. Dan wordt er waarschijnlijk een definitieve klap gegeven op de toekomstvisie.

© Foto: RTV Ideaal (archief)