Meerdere reeën worden volgens de eigenaresse jaarlijks slachtoffer van loslopende honden op Landgoed ’t Zand in Hengelo en Zelhem. Hélène Victorine de Fremery maakt zich zorgen over het leed van de dieren en roept bezoekers op om rekening te houden met de natuur en viervoeters aan te lijnen.

“De reeën worden doodgebeten door de honden”, zegt De Fremery, samen met twee zussen eigenaar van Landgoed ’t Zand, tegenover REGIO8. Op het driehonderd hectare grote landgoed is zestien kilometer aan wandelroute te vinden. Dit is opengesteld, maar bezoekers moet honden wel aangelijnd houden. Vorige zomer zijn volgens De Fremery drie volwassen reegeiten doodgebeten. “En als die zogend zijn, verhongeren de reekalfjes ook”, aldus de Hengelose, die wandelaars actief aanspreekt. “Ik leg ze dan uit waarom dat moet, omdat er anders reeën doodgebeten worden.”

Naast wandelaars, maakt De Fremery zich zorgen over mountainbikers. De tweewielers rijden de routes in het bos waar de dieren overheen lopen kapot, de zogenaamde wildwissels. “Dat zijn oerpaden waar de reeën al eeuwenlang overheen gaan”, zegt ze. “Net zoals de oude olifantenpaden in de savanne. De mountainbikers rijden eroverheen, waardoor de reeën vluchten richting de Rijnweg met gevaar voor het verkeer. Daarom ben ik óók boos op mountainbikers, net als op wandelaars met loslopende honden.”

De Fremery plaatste een bericht op Facebook om inwoners van Hengelo te attenderen op de situatie. “Veel mensen geven mij daar ook gelijk”, schetst de eigenaresse. “Ik denk dat nu de helft van de bezoekers de hond aan de lijn heeft, maar de andere helft is loslopend. Ik hoop dat meer mensen rekening gaan houden met de natuur.”