Ruim driehonderd groep acht-leerlingen grijpen tijdelijk de macht in de raadzaal van de gemeente Bronckhorst. Verdeeld over vier ‘raadsvergaderingen’ stappen de basisschoolleerlingen voor een keer in de schoenen van de raadsleden, om zo hun ideeën om de gemeente te verbeteren te pitchen.

“De raadsvergadering van nu gaat over een insectenhotel, een hondenpark en zwemlessen voor kinderen die geen diploma hebben”, zegt burgemeester Marianne Besselink, die de leiding had over de vergaderingen. Ze was onder de indruk van het niveau van de deelnemers: “Ze zien er niet nerveus uit, ik vind heel bijzonder om te zien welke talente hier rondlopen.” Dani van Lier presenteerde samen met zijn klasgenoten het idee om arme kinderen zwemlessen aan te bieden. “Heel veel kinderen hebben geen zwemles, dat moet eigenlijk wel”, laat hij weten. “Je ziet op het nieuws steeds vaker dat kinderen verdrinken.”

Het insectenhotel van basisschool IKC de Woordhof uit Hummelo is verkozen tot beste idee tijdens de eerste ronde. Ze krijgen 250 euro om hun idee te realiseren. Zo zegt Hanne Remmelink: “Wij gaan nu om een plek vragen waar wij het insectenhotel kunnen maken.” Het hotel komt volgens het winnende team in Hummelo te staan, waar precies is nog niet zeker.

Naast dat de basisschoolkinderen hun stem kunnen laten horen, hoopt Besselink de kinderen mee te geven dat het speciaal is dat ze in een democratie leven. “Kijk maar wat er in de rest van de wereld gebeurt, wij moeten elke dag hard werken om de democratie te behouden”, aldus Besselink. “De kinderen leren goed hun mening vormen en nadenken over wat zij belangrijk vinden.”

De jonge raadsleden moesten voor een gevulde raadszaal spreken, dit zorgde voor de nodige zenuwen, zo ook bij Fay Lemmens van de Woordhof. “Het was heel gaaf, zeker omdat ik dit nog nooit gedaan heb”, aldus Lemmens. “Het was ook echt wel spannend. Ik dacht eerst dat mij dit niet ging lukken, maar het was helemaal niet zo eng.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8