Honderden basisschoolleerlingen uit de Achterhoek gingen dinsdag naar boerenbedrijven om een dagje te proeven aan het boerenleven vanuit de nieuwe stichting ‘Met de Klas de Boer op’. De kinderen van groep 8 van basisschool De Meene uit Zelhem waren welkom bij het melkveebedrijf van Jan Borgman in Vierakker.

“Het is interessant en we zien veel van de boerderij,” zeggen Amber en Saar van basisschool De Meene. De meiden hadden al wel een idee over hoe het er op een boerderij aan toegaat, maar er waren ook een hoop dingen die ze nog niet wisten: “Ik wist niet dat ze zoveel zonnepanelen hadden en ook niet dat de boerderij op zonne-energie werkt.” Ook van de melk en de voerrobots hadden de meiden geen idee. Volgens melkveehouder Jan Borgman is het daarom belangrijk dat de kinderen zien hoe het er op een doorsnee bedrijf aan toe gaat. Ook sommige vooroordelen over de boerderij kunnen nu ter plekke de kop worden ingedrukt: “Kinderen krijgen vanuit alle kanten berichten en nu kunnen ze deze matchen met hoe het er op een echte boerderij aan toe gaat. Dat vinden wij belangrijk. Dat wij ons verhaal ook een keer kunnen vertellen.”

Hoewel de boerderijbezoeken al tientallen jaren plaatsvinden, is er nu sinds vorige week een officiële stichting opgericht ‘Met de Klas de Boer op.’ “Met de klas de boer op doen we al bijna 35 jaar en daarin willen we basisschoolleerlingen laten kennismaken met de boerderij”, vertelt mede-initiatiefneemster Judith Waninge. “Het is belangrijk dat leerlingen weten dat het eten niet uit de supermarkt komt, maar geproduceerd wordt door de boeren.”

Volgens Borgman komen kinderen tijdens de dag met hele originele vragen en inzichten. “Eén opmerking die mij altijd is bijgebleven was dat toen ik aan het uitleggen was wat ‘spenenspray’ (spray om de spenen van een koe te ontsmetten en verzachten) is, een jongen zei: ‘Oh dus het is gewoon een soort aftershave?’ En toen zei ik dat dat eigenlijk wel klopte.” Hoewel Amber en Saar het interessant vonden op het melkveebedrijf twijfelen ze nog over een toekomst op een boerderij: “Aan de ene kant wel maar aan de andere kant ook niet, want je moet ’s ochtends heel vroeg opstaan. Maar het is leuk om met dieren te werken.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8