Tientallen leerlingen van de Dorpsschool Halle hebben donderdagochtend een poppykrans neergelegd bij het monument van gevallen vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog in Halle. Bij de herdenking was een speciale gast aanwezig, de Brit Patrick Watts herdacht samen met de kinderen de omgekomen soldaten.

“Het is ongelofelijk dat zelfs nu, 83 jaar na de oorlog, deze mannen nog worden herdacht”, aldus Watts. “Ik heb besloten dat ik hier graag wilde zijn dit jaar en de kinderen te bedanken die hier zijn om de dappere mannen te herdenken die hebben gevochten voor vrijheid.” Sinds 2015 wordt er jaarlijks in Halle stilgestaan bij het monument. Rick Wolsink, directeur van de school, geeft aan dat het erg bijzonder is dat Watts dit jaar aanwezig is. “Hij is zelf bijna 80 nu en heeft gesproken met de neven en nichten van de piloot van toen. Hij heeft veel informatie verzameld, informatie die niet bekend was. Dat is nu ook weer gedeeld met de kinderen”, aldus Wolsink.

De verhalen over de vliegeniers betekenen volgens Jan Willem de Gee van Halles Belang veel voor Halle, daarom is de samenwerking met de school volgens hem ook erg belangrijk. “Wij vinden dat ook jonge mensen er zich van bewust moeten zijn dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we daarom terug moeten denken aan de periode waarin het allemaal niet zo fijn was in Nederland”, vertelt De Gee. “En dat we mede door wat deze Britse piloten hebben gedaan, wij daar de vrijheid aan te danken hebben.”

Het monument werd vijf jaar nadat de vliegeniers uit de lucht zijn geschoten geplaatst. Tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk wie het monument heeft neergezet. “Niemand weet het, de Hallenaren niet en de steenhouwer die het monument heeft gemaakt weet het ook niet. Het was die dag slecht weer”, schetst de schooldirecteur. “Ze hebben niets kunnen vastleggen. Ze weten alleen dat een Britse militair het monument heeft onthuld, maar wie dit heeft geïnitieerd is niet bekend.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: Gerrie Evers

Meer foto’s in ons fotoboek