© Foto: Lenteland boerderij 't Gagel

Lenteland opent dit voorjaar de vierde regeneratieve boerderij op ’t Gagel in Lochem, Gelderland. Met 45 hectare is dit de grootste boerderij, waarmee de coöperatie laat zien dat deze manier van boeren ook op grotere schaal mogelijk is. Lenteland zet hier niet alleen in op voedselproductie en het gezonder maken van de bodem, maar ook op educatie en recreatie. De boerderij gaat namelijk fungeren als ontmoetingsplek voor de lokale gemeenschap en leercentrum op het gebied van regeneratieve landbouw in Nederland en Europa.

De nieuwste Lenteland boerderij is met 45 hectare de grootste tot nu toe. Dat biedt enorme mogelijkheden voor de boeren-ondernemers die hier nu gaan starten. Het team van boeren bestaat uit: Daan Houwers uit Aalten, Roos Burger, en Anne van Leeuwen en Ricardo Cano Mateo van Bodemzicht uit Malden. Het viertal gaat een productielandschap aanplanten met groentetuin, dieren, bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen. Ook komt er een bomenkwekerij.

”’t Gagel was altijd al een modelboerderij. Hier werden nieuwe inkuiltechnieken en stallen getest, waar boeren uit de omgeving naar kwamen kijken. Wij willen hier opnieuw een plek creëren die boeren, beheerders en bewoners inspireert, zowel lokaal als nationaal” aldus Daan Houwers.

De Lenteland boerderijen werken volgens een open model. Dit houdt in dat buurtbewoners en bezoekers kunnen meegenieten van de plek. Door een abonnement op de oogst, een bezoek aan de winkel, een overnachting in het groen en allerlei activiteiten zoals velddiners en culturele programma’s. Ook is het mogelijk om mede-eigenaar te zijn van de boerderijen. De boeren nodigen iedereen van harte uit om kennis te maken. Zondag 21 april van 14:00 tot 17:00 uur is er een rondleiding op de boerderij gevolgd door een feestelijke borrel. Aanmelding is hierbij nodig en kan via deze link.