Twan en zijn opa, wethouder Lex de Goede en heemraad Dennis Wolsink. © Foto: gemeente Lochem

De gemeente Lochem is het NK Tegelwippen 2024 gestart in de tuin van de 5 jarige Twan, de Lochemse jeugdwinnaar van het NK Tegelwippen 2023. Wethouder Lex de Goede en heemraad Dennis Wolsink van Waterschap Rijn en IJssel trapten vanuit ‘Lochem Weet van Water’ de editie 2024 samen af en vragen hiermee aandacht voor het onttegelen van tuinen.

”Het klimaat verandert, dat merken we elke dag. Willen we stappen zetten, dan moet iedereen in actie komen, overheid én inwoners. Iedereen kan letterlijk een steentje bijdragen door bijvoorbeeld de tuin te vergroenen. Daarom reiken we ook een Lochemse groene prijs uit aan de inwoner die de meeste tegels heeft gewipt of dat het meest origineel of enthousiast heeft gedaan” aldus wethouder Lex de Goede van de gemeente Lochem.

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 is het NK Tegelwippen. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels, stenen, halfverharding of grind te verwijderen uit z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin. Het doel is het vervangen van stenen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. ”Zomers worden droger, regenbuien heftiger. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk regenwater de grond in gaat. Dus leg niet alles vol met tegels, maar houd het groen. Het NK Tegelwippen helpt mensen zich daarvan bewust te worden” aldus Heemraad van Waterschap Rijn en IJssel, Dennis Wolsink.