Lisa Ankersmid uit Keijenborg is donderdag verkozen tot de nieuwe jeugdburgemeester van Bronckhorst. Zeven kandidaten die in groep 7 van basisscholen in de gemeente zitten waren in de race, na onder meer een presentatie en een debat werd Lisa verkozen door de jury.

“Deze jeugdburgemeester had een hele mooie presentatie over de weg naar de toekomst”, zegt burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst over haar nieuwe, jeugdige collega tegenover REGIO8. “Ze heeft het op een hele mooie manier gebracht, dus vandaar deze jeugdburgemeester. Zonder afbreuk te doen aan de andere kandidaten, want we hebben het ongelofelijk ingewikkeld gehad als jury.” De zes andere kandidaten worden onderdeel van het kinderparlement van de gemeente. Als winnaar kreeg Lisa het keten omgehangen. “Ik had hem zwaarder verwacht”, zegt de Keijenborgse. “Maar het voelt best wel leuk. Ik vind hem ook best mooi.”

Het jeugdburgemeesterschap bestaat sinds 2018 in de gemeente. Lisa is in haar rol aanspreekpunt voor alle kinderen die ideeën hebben voor de gemeente. Ook krijgt ze aan de zijde van volwassen burgemeester Besselink een rol bij allerlei activiteiten, zoals de intocht van Sinterklaas en op Dodenherdenking. “Het is heel erg leuk en het gaf me ook heel veel zelfvertrouwen”, zegt Anne Letink uit Vorden, de vorige jeugdburgemeester, die zich onder meer heeft ingezet voor de komst van het kinderparlement in Bronckhorst. “Het was gewoon supertof om te doen.”

Meepraten over beleid
Samen met het kinderparlement praat de jeugdburgemeester mee over beleid. Zo gaven kinderen de afgelopen jaren input voor het afvalbeleid en de toekomstige inrichting van zonneparken. Jeugdburgemeester Lisa geeft aan waar zij zich het komende jaar voor in wil zetten: “Ik wil mensen helpen en zorgen dat ze het fijn hebben in de gemeente Bronckhorst.”

Foto: REGIO8