Zaterdag reikte burgemeester Sebastiaan van ’t Erve een Koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Focko de Zee uit Lochem. Hij krijgt de onderscheiding voor buitengewone verdiensten tijdens en buiten zijn werk.

Van 1980 tot 1998 was Focko de Zee algemeen secretaris/directeur bij Recron in Arnhem. Tijdens zijn werk zette hij zich buitengewoon in voor recreatie en toerisme. Maar ook daarbuiten was hij erg actief. Focko de Zee heeft en zet zich meer dan in bij de VVD in Vorden, de JP van den Bent Stichting, recreatie en Toerisme in de Achterhoek, Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem en is auteur van boeken en artikelen.

Focko wordt gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”. De aard, duur, regionale en landelijke uitstraling en betekenis van de activiteiten van de heer Focko de Zee zijn voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.