​Maar liefst 500 tuinplanten zijn er uitgedeeld tijdens de Lochemse klimaatcampagne. Op 10, 17 en 24 september konden bewoners in Eefde, Lochem en Gorssel een steen of tegel inleveren. In ruil kregen zij een tuinplant terug. Op deze manier hebben inwoners hun eigen tuin groener gemaakt. Belangrijk, want minder bestrating en meer groen maakt tuinen en buurten mooier en gezonder.

Inwoners van de gemeente Lochem wisselden de afgelopen weken tegels in voor een plant. Voor deze actie werkten Waterschap Rijn en IJssel, Gemeente Lochem, IJsseldal Wonen, Viverion, Stichting Welzijn Lochem, Lochem Energie en Circulus samen. Op de actie zaterdagen stond een plantenkraam op verschillende plekken in de gemeente. Vlinderstruiken, bessenstruiken, Frambozen en vaste planten vonden gretig aftrek. En bij de Weet van waterbus konden volwassenen en kinderen via de watertafel ervaren hoe belangrijk het is om voor meer groen in een wijk te kiezen en hoe dat het leidt tot minder wateroverlast op straat.

Onder andere wethouder Marja Eggink, wethouder Lex de Goede en heemraad Floor Wissing brachten een bezoek aan de stand. “Ik vond geweldig dat ik bij deze actie veel inwoners mocht begroeten. Het doel van de actie om mensen klimaat bewuster te maken, hebben we echt bereikt, volgens mij. Want jong en oud kwamen een tegel ruilen voor een plant. Dus in veel tuinen kan water nu wat beter de grond in én ze zijn weer een stukje gezelliger.” Aldus Wethouder Marja Eggink. Ook heemraad Floor is enthousiast. “Als waterschap zijn we niet altijd even zichtbaar. Wat goed dat we zo in de haarvaten van de samenleving aanwezig zijn! En wat mooi dat we hier zowel halen, als brengen!”

Foto: Gemeente Lochem