© Foto: Boerderijenstichting Achterhoek

Het door de Boerderijenstichting Achterhoek georganiseerde Luikenproject is bijna afgerond. In de zeven deelnemende gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Berkelland, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk zijn tot nu toe 43 boerderijen voorzien van opgeknapte of nieuwe luiken. De eigenaren zijn erg blij met het resultaat. Boerderij Klein Elschot in Ruurlo is één van de boerderijen met gerestaureerde luiken.

Begin 2023 begon de uitvoering van het LEADER-Achterhoek Luikenproject van Boerderijenstichting Achterhoek. Bij de 43 deelnemers in de hiervoor genoemde zeven gemeenten gaat het om zo’n 450 luiken en een totale investering van ruim 220.000 euro. Op de website van de boerderijenstichting staan al die boerderijen afgebeeld met een foto van het aanzicht van het woongedeelte. Ook is te zien dat de deelnemers verspreid zijn over de Achterhoek.

Vroeger hadden alle boerderijen in de Achterhoek luiken. De bewoners hielden hiermee in de winter de kou en in de zomer de hitte buiten. Veel luiken zijn in de afgelopen decennia verdwenen, omdat de isolatie van de boerderijen steeds beter werd. Luiken waren hiervoor niet meer nodig maar tegenwoordig, vanwege de energietransitie, wordt er weer anders gedacht en worden de oude luiken in ere hersteld.

Boerderijenstichting Achterhoek vindt het belangrijk dat het karakter van het Achterhoekse landschap behouden blijft. Luiken horen bij de boerderijen. Behalve nuttig, zijn ze beeldbepalend voor oude boerderijen. Met het Luikenproject van de Achterhoekse Boerderijenstichting wordt het beeld van weleer teruggebracht.