© Foto: RTV Ideaal / Jeffrey van Londen (archief)

Het is een van de meest onbegrijpelijke en bizarre misdrijven in Gelderland. Afgelopen zomer gijzelde en mishandelde een dronken man de organist van de kerk in Zelhem. Vandaag moet de verdachte voor de rechtbank in Zutphen verschijnen voor poging tot doodslag. “De verdachte zag zichzelf als God”, zegt het Openbaar Ministerie. “Het is duidelijk dat het die dag niet goed ging met verdachte”, zegt de officier van justitie in de rechtbank tegen Omroep Gelderland. “De verdachte zag zichzelf als God en wilde de duivel aanpakken. De verdachte zat in een psychose.”

Op 25 augustus 2023 gaat het helemaal fout in Zelhem. De verdachte loopt weg uit een intakegesprek bij een zorginstelling, koopt een paar blikken bier en besluit die op te drinken in de Lambertikerk in Zelhem om tot rust te komen. Op dat moment zit de 72-jarige organist er nietsvermoedend te oefenen. “De verdachte zegt dat hij toen wat moest doen van de duivel”, aldus de officier. “Hij is vervolgens via het orgel naar boven geklommen en heeft de organist geprobeerd van de balustrade naar de beneden te duwen. Ik ga jou naar beneden flikkeren. Jij moet dood, zei de verdachte tegen de organist.”

De organist werd daarbij in het gezicht getrapt en keihard aan zijn oor getrokken. Het slachtoffer liep diverse botbreuken op. Hij kon ontkomen door zijn mobieltje te pakken en 112 te bellen. Vervolgens kwam de politie naar de kerk.