Marathonschaatser Casper de Gier uit Laag-Keppel vertrekt na dit seizoen bij zijn ploeg Team Jumbo-Visma, ondanks een doorlopend contract tot 2024. Voor zijn gevoel kan de Achterhoeker zijn sport niet beleven zoals hij eigenlijk zou willen.

“Ik had er moeite mee om mezelf keer op keer op te laden als ik uit bed kwam”, aldus de 26-jarige De Gier. “Op een gegeven moment had ik zelfs geen zin meer om naar de supermarkt te gaan.” Ondanks een doorlopende verbintenis, werkt Jumbo-Visma mee met het beëindigen van het contract. De Gier, ook actief als skeeleraar, is daar dankbaar voor: “Ik weet onder welke voorwaarden ik heb getekend, dus het is niet vanzelfsprekend dat het zo wordt opgelost. Ik vind het fijn dat de ploeg zo professioneel en coulant is en begrip heeft getoond voor mijn situatie

Reden voor de contractontbinding is een interne strijd bij De Gier. Hij voelde zich in een keurslijf gedrukt, waardoor hij weinig plezier haalde uit de sport: “Bij mijn vorige ploegen had ik ontzettend veel vrijheid en kon ik mijn programma naar wens en gevoel invullen. Bij een topploeg heb je allerlei verplichtingen en zit je vast aan een bepaalde structuur. Er is weinig ruimte om er iets naast te doen.”

In zijn tijd bij Jumbo-Visma veroverde de Achterhoeker onder meer twee tweede plekken bij de marathons van Amsterdam en Hoorn. Ook won hij de skeelermarathon in Rotterdam. Bij een valpartij aan het begin van 2022 brak hij twee ruggenwervels, waarna de twijfel bij De Gier startte: “Vanaf dat moment ging ik nadenken: wat zou ik graag willen en hoe zie ik dat voor me? Gaandeweg kreeg ik daar steeds meer gedachten over.”

De Gier lijkt te hinten op een terugkeer naar de skeelerwereld, een sport die in 2028 mogelijk onderdeel wordt van de Olympische Spelen. Tot het einde van dit seizoen blijft hij in dienst bij Jumbo Visma: “Ik heb in 2020 de unieke kans gekregen om op de Jumbo-Visma-trein te stappen en heb daar geen moment spijt van gehad. Ik heb veel over mezelf geleerd, maar ook van de ploeg. Hoe ik nu verder ga, is de puzzel die ik zelf wil gaan leggen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8