In Mariënvelde weten ze het zelf al lang, maar nu weet heel Nederland het: het dorp is een meester in het regelen van initiatieven voor de leefbaarheid. Tijdens een symposium kreeg het dorp dinsdagmiddag de dorpsvernieuwingsprijs uitgereikt in aanwezigheid van de koning. “Anders denken, anders doen en zo een geluksregio creëren waar iedereen mee kan doen”, dat zag de jury in Mariënvelde. De jury heeft veel waardering voor alles wat dit dorp en de inwoners tot stand hebben gebracht, zo schrijft Omroep Gelderland.

“Hoe voelt dat?”, wilde koning Willem-Alexander graag weten. “Heel erg leuk”, zijn de woorden die Elza Overbeek van Mariënvelds Belang uitbrengt. “Erg verrassend en we zijn enorm trots en blij dat we deze waardering hebben gekregen.” De koning wil graag van Overbeek weten hoe de wedstrijd überhaupt werkt. “We hebben ons hier zelf voor aangemeld”, begint ze te vertellen, met een grote lach op haar gezicht. “Daarna moesten we een hele vragenlijst invullen. We hebben opgeschreven wat er de laatste acht jaar allemaal gebeurd is in Mariënvelde om het dorp leefbaar te houden en leefbaarder te maken.” Willem-Alexander is oprecht geïnteresseerd in het verhaal van Overbeek. Hij wil ook graag weten waarom het dorp actie ondernomen heeft.

Mariënvelde heeft in 2016 met hulp van veel vrijwillige inzet van de inwoners een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) gebouwd. In het gebouw is plaats voor sport, spel en ontmoeten. Het is ook de locatie van Zorgcorporatie Mariënvelde, die zorgt voor dagbesteding aan ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt uit de regio en de inloopvoorzieningen voor dorpsbewoners.

© Foto: Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen