De Olburgsche Waard ligt aan de oostelijke oever van de IJssel in de buurt van Olburgen. De rivier slingert hier tussen zogeheten kronkelwaarden. Een beter leefgebied voor dieren en planten die thuishoren rond de IJssel. Sommige van deze diersoorten en planten ontbreken nu of komen beperkt voor in dit gebied. Daarom onderzoekt de gemeente Bronckhorst langs de oevers waar de riviernatuur verbetert kan worden.

Om dieren en planten een fijne leefomgeving te bieden, maakt de gemeente Bronckhorst een nieuwe geul met helder, stromend water naast de rivier. Hier hebben de dieren dan geen last van de scheepvaart. Om de geul te maken worden natuurlijke geulen opnieuw uitgegraven. Deze oude geulen zijn nu de lager gelegen gebieden in het zogeheten kronkelwaardenlandschap. Om de nieuwe geul te laten stromen, maken ze hem aan twee kanten vast aan de IJssel, tweezijdig aangetakt heet dat. Bovendien voorkom je op deze manier dat de geulen die er nu nog zijn verdwijnen.

Omwonenden en geïnteresseerden zijn van harte welkom op de informatiemarkt op 22 november van 19.30 tot 21.00 uur in ’t Lokaal, Olburgseweg 19 in Olburgen. De projectmanager, omgevingsmanager, landschapsontwerper en ecoloog van het project lichten de plannen voor de Olburgsche Waard toe en vertellen over het ontwerpproces. Aanmelden kan via samenwerkenaanriviernatuur.nl.

© Foto: Gemeente Bronckhorst