Meerdere asielzoekers zijn na de demonstratie in Doetinchem van afgelopen zondag overgeplaatst naar een andere crisisnoodopvang, meldt het COA. Het gaat om drie personen die ‘de veiligheid en geborgenheid van andere bewoners hebben beïnvloed’, zo zegt een woordvoerder van het COA maandagmiddag tegen Omroep Gelderland. Dat is gebeurd na overleg met de gemeente Doetinchem.

Of er klachten over de asielzoekers zijn binnengekomen, wilde de woordvoerder niet zeggen omdat de crisisopvang in Doetinchem in beheer is van de gemeente. “Maar men achtte het verstandig hen over te plaatsen.” De asielzoekers zijn eerst overgebracht naar Ter Apel en vanuit daar zijn ze overgeplaatst naar een andere crisisnoodopvang. “In Doetinchem is inmiddels de rust wedergekeerd”, zegt de woordvoerder van het COA.

De actie volgt op een demonstratie van een groep vluchtelingen zondag. De asielzoekers gingen de straat op om aandacht te vragen voor de volgens hen slechte leefomstandigheden in de opvanglocatie. Bewoners vertelden eerder dat ze al maanden in een noodopvang moeten leven, die daar niet voor bedoeld is. Asielzoekster Deniz vertelt dat de sanitaire voorzieningen buiten op het terrein gelegen zijn.

© Foto: Omroep Gelderland