© Foto: GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG)

Minder jongeren in regio Noord- en Oost-Gelderland zijn positief over hun eigen gezondheid dan voorgaande jaren. Ook hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog geen herstel zien. Daarnaast is een toename te zien van ongezond gedrag, zoals vapen, dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een onderzoek onder ruim 11.000 middelbare scholieren uit regio Noord- en Oost-Gelderland (NOG).

Het onderzoek valt onder de landelijke gezondheidsmonitor die wordt uitgevoerd in samenwerking met alle GGD’en in Nederland, GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de periode na corona is geen verbetering te zien in de mentale gezondheid van jongeren in Noord- en Oost-Gelderland. Zowel in 2021 als in 2023 heeft meer dan 1 op de 4 jongeren psychische klachten. Daarnaast voelen jongeren zich minder gelukkig en ervaren zij meer stress vergeleken met de periode vóór corona. Deze trends komen overeen met landelijke ontwikkelingen.

Na een toename van gezond gedrag bij de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019, is bij de monitor van 2023 een verslechtering te zien als het gaat over de leefstijl van jongeren. Minder jongeren eten elke dag groente en fruit, terwijl meer jongeren energie drankjes drinken. Alarmerend is de toename van het aandeel jongeren dat rookt en/of vapet (e-sigaret). 8 procent van de jongeren is een wekelijkse roker, terwijl het in voorgaande jaren om 5% van de jongeren ging.

Foto: GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG)