In een wereld waarin van alles gebeurt, is het belangrijk om alle informatie die vanuit de media op mensen afkomt kritisch te volgen. Dat is voor volwassenen al een uitdagende taak, maar voor opgroeiende jongeren zo mogelijk nog lastiger. Want wat is de waarheid? Hoe kan je ontdekken wat nepnieuws of echt nieuws is? Wie bepaalt er wat de samenleving te zien en te horen krijgt? Alle basis-, kader- en mavoleerlingen uit het derde en vierde leerjaar van het Metzo College gaan op vier oktober met dit thema aan de slag.

De dag bestaat uit twee delen. In de ochtend krijgen de leerlingen uitleg over ‘hoe nieuws wordt gemaakt’ en volgt er tekst en uitleg over (nep)nieuws en hoe dat wordt gemaakt en verspreid. De leerlingen gaan oefenen met interviewtechnieken en maken een korte reportage die aan het eind van de dag beoordeeld worden. Het tweede deel van de dag gaan de leerlingen in twee groepen met elkaar in debat in een ‘Lagerhuis achtige’ opstelling.

“Wat we willen bereiken bij onze leerlingen is, dat ze ontdekken hoe ze zelf met alle informatie die via media op ze afkomt om moeten gaan. Al zouden er maar een paar ‘deurtjes’ bij ze open gaan om nieuws te interpreteren, dan is de dag voor mij al geslaagd”, aldus Dennis Pastoors, docent van het Metzo College.