In een weiland in Zelhem wordt vrijdag en zaterdag de tweede editie van de Filmweide openluchtbioscoop georganiseerd. Er is daarbij door de organisatie bewust gekeken naar hoe er zo min mogelijk afval geproduceerd kan worden.

Bij de openluchtbioscoop wordt onder andere gebruik gemaakt van een verzameling aan campingservies. “Zo zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk afval ontstaat”, vertelt medeorganisator Arjan Berendsen. “Vorig jaar werd er in Zelhem door 275 personen nog niet één vuilniszak aan afval gemaakt. En als je bijvoorbeeld koffie wil, dan krijg je dat niet in een wegwerpbekertje maar in een oude campingbeker.” Ook is er een speciale afwastafel, waar je het campingservies kunt afwassen als je het eten of drinken op hebt. “Dat is eigenlijk een geintje”, geeft de medeorganisator aan. “Als je bijvoorbeeld je broodje hamburger op hebt, dan is het de bedoeling dat je je bordje bij de wasstraat neerzet, dan mag je het zelf afwassen en anders doen wij dat. Dat is een beetje een grapje tussendoor.”

Dit weekend worden er twee films gedraaid, Almost Famous en Yesterday. Je kunt in de openluchtbios kiezen om buiten of in je eigen auto te kijken. “Je hebt openluchtbioscopen waar je je eigen stoeltje mee naartoe kan nemen, hier is dat niet de bedoeling”, vertelt Berendsen. “We hebben een bonte collectie van tientallen tot over de honderd stoelen. Van nieuwe tot stoelen die meer dan 65 jaar oud zijn.” Je kunt in het weiland de film kijken in onder meer oude bioscoopstoelen of in een wagen met stro. “Je kunt dan in stro gaan liggen als je wil”, vertelt Berendsen. “De drive-in is beperkt qua plaatsen, dat loopt al redelijk vol.”

Volgens Berendsen is het vooral de sfeer wat de openluchtbioscoop zo leuk maakt. “Vorig jaar ging de zon achter het scherm onder en daarachter kwam de maan op. Het wordt vaak wel frisjes, dus het is wel verstandig om een dekentje en jas mee te nemen”, geeft de organisator aan. “Daarna blijven we altijd nog even kletsen in de wei. Dus ik zeg altijd als je oppas hebt, zeg maar dat het laat wordt.” Over twee weken wordt de openluchtbioscoop in Toldijk georganiseerd. 

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

©Foto: Bram van der Kolk