©️ Foto: REGIO8

“Wij zijn hier bezig om onze skills bij te houden”, legt kapitein Hans uit. “Wij proberen om als eenheid in een civiele omgeving te trainen, dit is een heel andere omgeving dan op een oefenterrein.” Met zwaar materieel maakten ze gebruik van de Bronkhorsterveer, de pont tussen Brummen en Bronkhorst. Het doel van de oefening was het verkennen van ‘vijandelijk gebied’. “Dat houdt in het verkennen van routes, bruggen en bospercelen in. In een heel andere omgeving dan dat wij doen op een oefenterrein”, zegt kapitein Hans.

Hans geeft aan dat de geografie van de Achterhoek zich uitstekend leent voor zulke oefeningen. “Het is hier een heel mooie omgeving, ik kom zelf uit het hoge noorden waar het veel platter is. Hier is het bosrijker, iets heuvelachtiger”, zegt de kapitein. “De Achterhoek kenmerkt zich door zijn vele waterwegen, zoals de IJssel. Verder in de streek zie je kleinere waterwegen, dat zijn voor ons mooie hindernissen waar wij ons werk op kunnen doen.”

De inwoners van de Achterhoek merken ’s nachts niks van de aanwezigheid van de vijftig militairen. “Als het goed is horen en zien de burgers ons niet”, aldus de kapitein. “Mocht dat wel zo zijn, dan hebben wij ons werk niet goed gedaan.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8