Present Bronckhorst organiseerde donderdag 30 juni een mini symposium over ‘De nieuwe vrijwilliger’ in het Kulturhus in Vorden. Het was een cadeautje van Present voor al haar relaties in de gemeente en daarbuiten. Dagvoorzitter Serge Metselaar nam de circa tachtig aanwezigen mee in een geanimeerd programma met een korte lezing, paneldiscussie en stellingen en vragen aan het publiek. De aftrap van het symposium was voor Prof. Dr. Lucas Meijs, hoogleraar vrijwilligerswerk en filantropie aan de Erasmus Universiteit. Hij vertelde meer over de trends en uitdagingen in het vrijwilligerswerk. Hij verzekerde de toehoorders dat er meer dan genoeg vrijwillige energie is: ‘alleen hoe zorgen organisaties ervoor dat ze deze ook benutten’.

“Er zijn heel veel vrijwilligers actief in Bronckhorst. Bij mijn start als burgemeester heb ik er anderhalf jaar over had gedaan om alle vrijwilligersinitiatieven in de gemeente te bezoeken” aldus burgemeester Marianne Besselink die vertelde over het vrijwilligerswerk in Bronckhorst. Even later lichte ze in een paneldiscussie toe wat de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) doet. Besselink is hiervan de voorzitter. In het panel zaten verder Hanneke Kruissink van Meedoen in Bronckhorst, Arjan Hoendevanger, welzijnscoach bij Markenheem, Present vrijwillger Dick Wullink, Lucas Meijs en Nelly de Vries, directeur Present Achterhoek.

Dat iedereen vrijwilligerswerk kan doen, bewezen Wilma Buenk en Astrid Rozegaarde. Wilma kreeg hulp van vrijwilligers van Present bij het opknappen van haar huis, omdat ze dit niet zelf kon doen. Ze zei het publiek hoeveel impact het op haar leven had dat ze zomaar door vrijwilligers werd geholpen. Nu is ze zelf vrijwilliger bij Present.

Foto: Giovanni Tunzi