Vrijdag 8 juli 2022 nemen de eerste Oekraïense vluchtelingen hun intrek in De Bloemen­kamp in Gorssel. Het eerste van de 25 beschikbare appartementen is dan bewoond. Naar verwachting zijn eind september alle 25 appartementen bewoond.

Dit betekent dat de gemeente Lochem dan in totaal tussen de 50 en 75 Oekraïense vluchtelingen opvangt in het appartementen­complex in Gorssel. Vijf appartementen zijn al helemaal klaar voor bewoning en vijf andere bijna. Gezinnen met kinderen onder de 12 jaar blijven in Lochem, waar de kinderen naar de taalschakel­klas bij de Vennegotte kunnen blijven gaan. Kinderen van 12 jaar en ouder die wel in Gorssel komen wonen, kunnen naar scholen in Deventer of Zutphen. De opvang in De Bloemen­kamp is tijdelijk. De gemeente Lochem heeft het pand gehuurd tot eind 2023. Volgens plan wordt het pand daarna door de eigenaar Vastgoed Zorgsector (VGZ) gesloopt. Het Lochemse college van burgemeester en wethouders spreekt zijn oprechte dank uit voor de enorme inzet van de 130 vrijwilligers. Zij maken het mede mogelijk dat de Oekraïners zich in Gorssel welkom voelen en gesteund weten.

Projectgroep Opvang Oekraïners in Gorssel roept meer mensen op om te helpen. Vrijwilligers kunnen een steentje bijdragen door het maken van gordijnen, mensen wegwijs maken, helpen als fietsenmaker of fungeren als ’taalmaatje’. Aanmelden kan via een al actieve vrijwilliger of via het e-mailadres info@oekraine-gorsselepsejoppe.nl. De vrijwilligersgroep heeft ook contacten met sportverenigingen, zwembad en muziekvereniging, zodat de Oekraïners daar gebruik van kunnen maken. Overigens kunnen Oekraïners bij particuliere gastgezinnen ook gebruik maken van alle voorzieningen die aan de bewoners van De Bloemenkamp worden geboden.