Het wonder van Winterswijk wordt het al genoemd, de ijsbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV). Even stevige vorst in combinatie met een heldere nacht en de ijzers kunnen onder. In de nacht van zaterdag op zondag kan het kwik dalen tot -6 graden, dus in het oosten van onze provincie wordt het weer goed in de gaten gehouden. IJsmeester Hendrik van Prooije wordt er niet warm of koud van, zo verteld hij tegen Omroep Gelderland. “Ik kijk naar de lucht, niet op de thermometer.” De Winterswijker heeft goed geluisterd naar collega Wim van der Berg van schaatsclub Hard Gaat-Ie in De Lier. “Die club leerde ons de sproeitechniek voor de ideale ijsvloer. En Van der Berg zei bovendien tegen mij: ‘je mot naar boven kijken’.”

Volgens weerdeskundigen gaat het zondagnacht behoorlijk vriezen. Van Prooije: “Als je me vraagt ‘ben je er klaar voor?’, dan is het antwoord ‘ja’. Als je me vraagt ‘gaan we schaatsen?’, dan zeg ik ‘nou’… Ik heb kraakheldere nachten nodig. Is het bewolkt, dan schiet het gewoon niet op.” Die teleurstelling wil Van Prooije niet meer. In de loop van zaterdag neemt de ijsmeester een besluit. Is de weersverwachting een heldere nacht, dan zal hij de sproeiers het ijs op sturen en haalt hij, zoals hij het zelf verwoordt, de trekker over.

Van Prooije vindt het allemaal geweldig, schaatsdagen op natuurijs, maar ze stemmen hem ook ietwat somber. “Wij maken ons druk om een paar nachten vorst, maar de belangrijke beslissingen worden niet in Winterswijk genomen. Dat gebeurt op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Ik vrees dat op die top geen spijkers met koppen worden geslagen. En dat betekent dat er een dag komt dat we schaatsen op natuurijs voor altijd kunnen vergeten.”

© Foto: Omroep Gelderland