De laatste transperiode van De Graafschap onder zijn leiding is voor Peter Hofstede moeizaam verlopen. Ondanks het benaderen van meerdere spelers kwam uiteindelijk alleen Sam Hendriks naar Doetinchem, waar de manager voetbalzaken had gehoopt op meer aanvallende impulsen.


“Het is een van de moeizaamste periodes geweest”, zegt Hofstede. “Dat had te maken met corona, clubs hadden veel problemen om spelers te laten gaan. Anderzijds heb je veel concurrerende clubs waarmee je in dezelfde vijver vist. Ik denk dat ik wel met zes, zeven spitsen heb gesproken, die om verschillende redenen niet voor De Graafschap kiezen. Dat was in voorgaande jaren wel anders.” Hofstede gooide zonder succes lijntjes uit naar aanvallers als Tom Boere en de voormalige Superboeren Piotr Parzyszek en Vincent Vermeij. Wel werd de Doetinchemse aanvaller Hendriks gehuurd van Cambuur Leeuwarden. “Hij heeft bewezen in de eerste divisie altijd goals te maken”, zegt Hofstede. “Wij zijn ervan overtuigd dat hij dat hier ook gaat doen.”

Tot enkele uren voor het verstrijken van de transferperiode had Hofstede de hoop dat aanvallende middenvelder Bryan Smeets op huurbasis terug zou keren naar Doetinchem. Iets na 20.00 uur ’s avonds besloot de Ajax-beul echter naar het Belgische Lommel te vertrekken. “We hadden al een overeenkomst met Sparta”, geeft de manager voetbalzaken aan. “Totdat zijn zaakwaarnemer belde en meldde dat Bryan koos voor een andere club. Dan sta je ook in één keer voor het blok. Sportief gezien zou ik de keuze niet snappen, maar er zullen voor hem moverende redenen zijn om dat te doen. Ik vond het wel heel jammer, want we hadden hem goed kunnen gebruiken.”

Oostenrijk en Turkije nog open
De Graafschap heeft door de komst van Hendriks op huurbasis nu vier centrumaanvallers onder contract. Danzell Gravenberch sprak eerder een vertrekwens uit. Omdat de transfermarkt in landen als Oostenrijk, Turkije en Rusland nog open is, kan er nog wat gebeuren op De Vijverberg: “Als er interesse is voor één van de spitsen gaan we daar wel naar kijken”, zegt Hofstede, die ook een inkomende transfer niet uitsluit. “Wat nu nog kan zijn clubloze spelers, maar je zoekt natuurlijk kwaliteit. Het moet beter zijn dan wat we hebben en dat zit er niet één, twee, drie bij.”

Vertrouwen in Robbemond
Vrijdagavond vervolgt De Graafschap de competitie op bezoek bij Telstar. Hoewel het gat met een directe promotieplek is opgelopen tot zeven punten, ziet Hofstede voldoende aanknopingspunten voor de ploeg van trainer Reinier Robbemond om mee te strijden om promotie. “Ik heb echt vertrouwen in de speelstijl die hij hanteert. Hij heeft een duidelijke visie waarvan ik in een aantal wedstrijden heb gezien dat het goed kan werken. Als het even niet lukt, is het ook de kunst om dat weer om te draaien. Uiteindelijk moet je gewoon resultaten halen, een club als De Graafschap moet gewoon punten pakken.”

‘Kroon op het werk’
Hofstede trekt na dit seizoen de deur van De Vijverberg definitief achter zich dicht. De komende periode krijgt hij een adviserende rol bij De Graafschap, onder meer bij het eventuele verlengen van aflopende contracten. “En op de korte termijn dus nog kijken of er iets mogelijk is op de spelersmarkt”, aldus de manager voetbalzaken, die een afscheid met promotie als kroon op zijn werk zou zien. “Ik ben twee keer gepromoveerd, twee keer gedegradeerd. We zijn twee keer om dubieuze redenen niet gepromoveerd. Het zou voor mij een heel mooi afscheid zijn om dat met een promotie te doen.”