Moet Winterswijk twee miljoen euro uittrekken om de vervuilde grond uit de kleiput te halen? “Als ik met de auto schade toebreng aan een ander, dan moet ik dat ook vergoeden”, zegt fractievoorzitter André van Nijkerken van Morgen tegen Omroep Gelderland. Van Nijkerken wil dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en vraagt zich tijdens de raadsvergadering openlijk af of Winterswijk een uitzonderingspositie heeft. “Het gaat om het principe. Het gebied is verprutst door de gemeente. Door toedoen van de gemeente is het zo’n zooitje geworden. Herstel de kleiput en geef het terug aan de natuur.”

Van Nijkerken diende er een motie voor in, maar die ontraadde wethouder Wim Wassink. “Twee miljoen euro is maatschappelijk niet te verantwoorden”, stelde Wassink. Daar nam Van Nijkerken geen genoegen mee: “Dan had gemeente maar minder schade moeten aanbrengen. Wat is maatschappelijk verantwoordelijk?” Wassink hield voet bij stuk: “De keuze is gemaakt. De gemeente heeft geen uitzonderingspositie, maar de grond gaat er niet uit en we laten een mooi natuurgebied achter.”

Volgens Wassink mogen de belanghebbende weer meepraten nu er door een onafhankelijk bureau, in overleg met de klankbordgroep, gekozen is voor één scenario voor de aanpak van de kleiput. “Ze mogen hun mening nog geven. Er komt een conceptplan en daar worden de ABK en de buurt nog over geïnformeerd”, aldus de wethouder.

© Foto: Omroep Gelderland