Tegen de hoofdverdachte in de zaak rondom de gigantische crystal meth-labs in onder meer Arnhem en Achter-Drempt is een gevangenisstraf van 16 jaar geëist. Het OM ziet de Mexicaan met de bijnaam ‘Pablo Ice-cobar’ graag voor de maximale termijn achter de tralies belanden. Tegen een Nederlandse hoofdverdachte is 12 jaar cel geëist. Vijf andere verdachten uit Mexico, Colombia, Spanje en Nederland kregen tussen 1 en 10 jaar aan strafeisen te horen.

De Nederlandse en Mexicaanse hoofdverdachten zouden een ‘aansturende en coördinerende rol in de criminele organisaties achter meerdere drugslabs’ hebben gehad. De productie van crystal meth, ook wel ice genoemd, is voor criminelen extreem lucratief, constateert het OM. “Zeker als Nederlanders en Zuid-Amerikanen hun kennis bundelen.”

Pablo Ice-cobar waande zich kennelijk lange tijd onaantastbaar. Onder deze schuilnaam via het beveiligde EncroChat stuurde hij berichten. Een week na die laatste uitspraak zou EncroChat worden opgerold en de versleutelde communicatie in handen van de politie vallen. Toch is het allemaal begonnen met ‘ouderwets recherchewerk’, meldt het OM aan Omroep Gelderland. “Met een tip dat ‘een Mexicaan in Nederland op zoek zou zijn naar een afgelegen locatie om een drugslab op te zetten’. Via het volgen van een telefoonnummer zien agenten hoe twee mannen met een Zuid-Amerikaans uiterlijk grote kookpannen kopen bij IKEA.

© Foto: RTV Ideaal (archief)