© Foto: Gerrie Evers

De drie Zelhemmers Bert Schieven, Jan Wolsink en Gerrie Evers, hebben het initiatief op zich genomen om een monument geplaatst te krijgen aan de Hummeloseweg in Zelhem ter hoogte van boerderij De Gasthuisplaats. Het is dit jaar, op 23 september, precies tachtig jaar geleden dat de Lancaster bommenwerper ED470 neerstortte in het weiland naast boerderij De Gasthuisplaats. Bij de crash kwamen zes mannen om het leven.

Het plan voor een monument ligt er al jaren. De toenmalige burgemeester Henk Aalderink was tijdens berging van het toestel in 2013 al voorstander van zo’n monument. Door zijn overlijden zijn de plannen blijven liggen. Vorig jaar besloten de drie Zelhemmers het plan weer op te pakken.

De provincie Gelderland is inmiddels akkoord met de plaatsing van een herdenkingssokkel aan de provinciale weg. Ook vanuit de gemeente Bronckhorst krijgen de initiatiefnemers volop medewerking. Wethouder Evert Blaauw vindt het belangrijk dat het monument er komt.

De voorbereiding voor het plaatsen van het monument vraagt veel tijd. Daarnaast helpt de nieuwe stichting Vitale Kern Zelhem mee om dit te gerealiseerd te krijgen en het plan is ook om een Zelhemse school te vragen het monument te adopteren en jaarlijks te laten onderhouden. Als alles rond komt en het monument komt er werkelijk, dan zal er een officieel onthullingsmoment worden georganiseerd.