Het provinciebestuur buigt zich de komende tijd over een nieuwe vergunning voor de bouw van een windpark in Zutphen. In het nieuwe jaar valt er naar verwachting een besluit over de omstreden windmolens. De provincie kijkt naar een zogenoemd inpassingsplan. Daarin staat welke ruimtelijke ontwikkelingen op een bepaalde locatie wel of niet zijn toegestaan. Een nieuw plan is nodig omdat het bouwen van een windpark in Zutphen binnen het huidige bestemmingsplan geen optie is, zo schrijft Omroep Gelderland.

Onder de naam IJsselwind hebben vier lokale energiecoöperaties samen met Waterschap Rijn en IJssel al jaren het plan om drie 185 meter hoge windturbines te bouwen langs het Twentekanaal bij Zutphen en Eefde. De windmolens moeten stroom leveren aan bijna 30 procent van de huishoudens in Zutphen en Eefde (gemeente Lochem). Daarnaast leveren ze een belangrijke bijdrage aan de duurzame energieplannen van de regio, stellen de initiatiefnemers.

De gemeente Zutphen maakte in 2019 de bouw van de windmolens al mogelijk, maar de rechter keurde de omgevingsvergunningen later af. Delen ervan waren niet goed genoeg onderzocht en gemotiveerd. Inwoners van Eefde-West hadden de rechter ingeschakeld uit vrees voor geluidsoverlast, slagschaduw en gezondheidsrisico’s. Omwonenden hoopten dat het plan na de uitspraak van tafel zou gaan. Maar Gelderland bekijkt nu dus alsnog of de molens mogelijk zijn. De provincie wijst daarbij op gestelde klimaatdoelen en op de beperkte mogelijkheden om windturbines te bouwen.

Foto: Omroep Gelderland